Mέλη Διοίκησης της ΕΕΔΣΑ

Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος της ΕΕΔΣΑ.

Σπούδασε Διπλ. Χημικός Μηχανικός EMΠ με Μεταπτυχιακό (MSc) Υπολογιστική Μηχανική ΕΜΠ και Μεταπτυχιακό Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) Πανεπιστημίου Glamorgan Ουαλίας ενώ κατέχει πτυχίο Proficiency στα Αγγλικά.
Σήμερα είναι Σύμβουλος- Μελετητής σε Διεθνή και Ελληνικά Έργα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και Εξοικονόμησης Ενέργειας και Κάτοχος μελετητικών πτυχίων (Χημικοτεχνικές μελέτες & Ενεργειακές μελέτες) ενταγμένων στο δυναμικό μελετητικού γραφείου Ενέργεια Περιβάλλον Τοπική Ανάπτυξη.
Διαθέτει Εμπειρία Διοικητική σε ανώτερες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα 12 ετών ως Διευθυντικό Στέλεχος και στην διοίκηση Συλλογικών φορέων 15 ετών στο αντικείμενο του περιβάλλοντος , των τεχνικών επιστημών και της κυκλικής οικονομίας.
Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής σε Ελληνική θυγατρική Πολυεθνικής Χημικής Βιομηχανίας 2005-2007 καθώς και Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών ( ΠΣΧΜ) 2002-2010, Αντιπρόεδρος Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ 2011-2014, Αναπλ. Πρόεδρος Πειθαρχικού ΤΕΕ Αθήνας 2014-2017.

Ο Μιχάλης Γεράνης γεννήθηκε το 1965 στο Ασβεστοχώρι
Με την τοπική αυτοδιοίκηση ασχολήθηκε ενεργά το 1998 όταν εκλέχθηκε πρώτος σε σταυρούς Δημοτικός Σύμβουλος του πρώην Δήμου Χορτιάτη και το 1999 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Στις δημοτικές εκλογές του 2002 με την Παράταξη “Αλλαγή με Ενότητα” εκλέχθηκε Δήμαρχος του καποδιστριακού Δήμου Χορτιάτη, ανανεώνοντας τη θητεία του και στις επόμενες δημοτικές εκλογές του 2006
Στις δημοτικές εκλογές του 2010 εκλέχθηκε πρώτος σε ψήφους Δημοτικός Σύμβουλος όπως συνέβη και στις δημοτικές εκλογές του 2014. Τόσο στην πρώτη θητεία της δημοτικής αρχής από τον Ιανουάριο του 2011, όσο και στη δεύτερη από το Σεπτέμβριο του 2014 διατελεί εκλεγμένος Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη.
Το Φεβρουάριο του 2013 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Συνδέσμου Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ν. Θεσσαλονίκης και τον Απρίλιο του 2013 εκλέχθηκε πρώτος Πρόεδρος στο Νέο Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας, θέση στην οποία επανεκλέχθηκε το Δεκέμβριο του 2014 .

Ο Νικόλαος Μουσιόπουλος είναι από το 1996 Επίτιμος Καθηγητής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καρλσρούης. Την περίοδο 1989-2023 ήταν Καθηγητής και Διευθυντής Εργαστηρίου στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ. Προγενέστερα (1982-1989) δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Κάσσελ και της Καρλσρούης. Το ερευνητικό του έργο αφορά σε διάφορα θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, με συμμετοχή σε ανταγωνιστικά προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 20 εκατ. €. Έχει επιβλέψει 43 υποψηφίους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες σε 6 χώρες. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 220 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά (Google Scholar: ~ 11.500 αναφορές, δείκτης h: 56).
Διαθέτει πλούσια διοικητική πείρα (τρεις θητείες Πρόεδρος Τμήματος, 2006-2010 Κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, 2010-2016 Αντιπρόεδρος Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος). Επίσης θήτευσε στο Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΛΙΔΕΚ (2018-2021). Έχει τιμηθεί, μεταξύ των άλλων, με το Βραβείο Heinrich Hertz και το παράσημο του Τάγματος της Αξίας της Γερμανίας. Από το 2002 είναι τακτικό μέλος της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών Leopoldina.

Κωνσταντίνος Μουστάκας

Γενικός Γραμματέας ΕΕΔΣΑ

Σπούδασε Χημικός στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στη διαχείριση στερεών αποβλήτων στη Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης & Τεχνολογίας της Σχολής Χημικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου και εργάζεται ως Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό. Έχει μακρά διδακτική εμπειρία στο ΕΜΠ και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.  Έχει συμμετάσχει στην υλοποίηση πλήθους ερευνητικών προγραμμάτων, ενώ έχει πλούσιο συγγραφικό έργο με μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια. Έχει συμβάλει καθοριστικά στην οργάνωση πολλών συνεδρίων και ημερίδων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι είναι επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής της σειράς συνεδρίων για την Αειφόρο Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων που λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση. Επίσης, συμμετέχει εξαρχής στη συντακτική ομάδα του e-mag της ΕΕΔΣΑ.

Η Έλενα Μπαρογιάννη είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην κατεύθυνση Δίκαιο του Περιβάλλοντος της ίδιας σχολής. Είναι Δικηγόρος Αθηνών με εξειδίκευση στο Δίκαιο του Περιβάλλοντος, της Διαχείρισης Αποβλήτων, των Δημοσίων Συμβάσεων και της Ενέργειας. Έχει διατελέσει νομική σύμβουλος του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αλλά και σύμβουλος στα Υπουργεία Οικονομικών (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) και Ανάπτυξης και Επενδύσεων και σε δημόσιες επιχειρήσεις ιδίως στον τομέα της Ενέργειας (ΕΔΕΥ Α.Ε., ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων Α.Ε., ΤΑΙΠΕΔ).

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, φοίτησε στην Γερμανική Σχολή Αθηνών, σπούδασε στην Γερμανία Χημεία στο Albert-Ludwigs Universitaet του Freiburg (ειδίκευση Βιοχημεία) και απέκτησε το διδακτορικό της στον τομέα της Περιβαλλοντικής Μηχανικής (Dr.-Ing.) από το Πολυτεχνείο της Karlsruhe (Karlsruhe Institut fuer Technologie). Eπέστρεψε στην Ελλάδα το 1997 και από τότε ασχολήθηκε με θέματα που αφορούν στην περιβαλλοντική διαχείριση και διαχείριση στερεών αποβλήτων, μέσα από Πανεπιστημιακά ιδρύματα και την εξάσκηση ελεύθερου επαγγέλματος (επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Πολυτεχνείο Κρήτης, συμβουλευτική σε Δήμους, Υπουργεία και άλλους Φορείς και Οργανισμούς). Από το 2002 ήταν στέλεχος της Μ.Ο.Δ. ΑΕ (Μονάδα της Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων) του Υπουργείου Ανάπτυξης με αντικείμενο την διαχείριση κοινοτικών αναπτυξιακών προγραμμάτων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Από το 2012 είναι αποσπασμένη στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, από το 2013 μέχρι το 2020 κατείχε θέση ως Διευθύντρια Εναλλακτικής Διαχείρισης, ενώ ασκούσε χρέη Γενικής Διευθύντριας από το 2015 – 2018. Ο ΕΟΑΝ είναι φορέας που εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και είναι υπεύθυνος για την χάραξη και υλοποίηση της στρατηγικής για ανακύκλωση στην χώρα. Από τον Ιούλιο 2020 μέχρι τώρα ήταν Ειδική Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων του ΥΠΕΝ με αντικείμενο τα θέματα Κυκλικής Οικονομίας. Από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι το τέλος του 2023 διετέλεσε Γενική Γραμματέας του Δήμου Κηφισιάς, έχοντας την εποπτεία των 9 Διευθύνσεων του Δήμου αλλά και των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του Δήμου. Από τις αρχές του 2024 επέστρεψε στον ΕΟΑΝ.

Υπήρξε μέλος της Επιτροπής για «Πράσινες Μεταφορές» του Υπουργείου Μεταφορών και μέλος του ΔΣ της ΕΕΔΣΑ (Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), μέλος επιτροπών εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για θέματα περιβάλλοντος και διαχείρισης αποβλήτων και μέλος της Επιτροπής για «Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις» και για «Περιβάλλον – Βιώσιμη Ανάπτυξη – Κυκλική Οικονομία». Από τον Σεπτέμβριο 2014 μέχρι το 2019 υπήρξε εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Κηφισιάς, Εντεταλμένη για θέματα Περιβάλλοντος, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Αντιπρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ανθοκομική Κηφισιάς».

Ο Κων/νος Ψωμόπουλος είναι Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών EMΠ και Διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ. Από το 2018 είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΠαΔΑ, διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Υψηλών Τάσεων και Ενεργειακών Συστημάτων. Από το 2007 έως το 2018 ήταν Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ του πρώην ΤΕΙ Πειραιά, όπου διατέλεσε και Αναπλ. Πρόεδρος του Τμήματος. Είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (WTERT Greece), μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (Global WTERT Council) και Ερευνητής στο Earth Engineering Center του Columbia University of N.York. Ως μηχανικός έχει δουλέψει την περίοδο 1998-2010 σε διάφορα ενεργειακά και έργα διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Κύπρο και τις χώρες ΜΕΝΑ. Από το 2007 είναι μέλος των επιστημονικών επιτροπών της ΕΕ στον Τομέα της οικολογικής σχεδίασης προϊόντων που καταναλώνουν/σχετίζονται με την ενέργεια και έχει συμμετάσχει στην έκδοση πολλών μελετών που αφορούν την υιοθέτηση των κανονισμών EcoDesign της ΕΕ. Το δημοσιευμένο ερευνητικό του έργο σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια ξεπερνά τα 200 άρθρα και συμμετέχει στις συντακτικές επιτροπές πολλών διεθνών περιοδικών στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Ο κ. Σπύρος Κουλουμούνδρας, Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές M.Sc. στη Μηχανολογία στο Imperial College of Science, Technology and Medicine της Μ. Βρετανία, είναι σήμερα Διευθυντής Έργων ΣΔΙΤ Επεξεργασίας Απορριμμάτων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Β.Ε.Τ.Ε.

Έχει 20ετή και πλέον εμπειρία σε έργα περιβάλλοντος, τόσο από διαφορετικές θέσεις ευθύνης (Διευθυντής Ανάπτυξης, Διευθυντής Λειτουργίας, Διευθυντής Έργου, κ.λπ.) όσο και από πλευράς τεχνολογιών (μονάδες ανακύκλωσης αστικών αποβλήτων, μονάδες βιοαερίου ΧΥΤΑ, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αποτέφρωση ιατρικών αποβλήτων, κ.λπ.), ενώ παράλληλα διαθέτει εμπειρία σε όλο το φάσμα της ανάπτυξης των έργων (σχεδιασμός, αδειοδότηση, χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία).

Υπήρξε μέλος Δ.Σ. του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ), ενώ έχει διατελέσει στο παρελθόν και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων για 20 έτη.

Είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται μέλος στο Δ.Σ. της ΕΕΔΣΑ.

Αναπληρωματικά & Εντεταλμένα Μέλη Δ.Σ.

Ο κύριος Αθ. Σαββάκης είναι: Πρόεδρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος.
Διευθύνων Σύμβουλος της BioSolids ΑΕ (βελτιωτικά εδάφους),
Μέλος Δ.Ε. του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ),  Γ’ Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. Μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Παραγωγής – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη. Μέλος Δ.Σ. του Ελληνικού Συνδέσμου Επιχειρηματικών Πάρκων (ΕΣΕΠΠΑ). Πρόεδρος ΔΣ Ινστιτούτου Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΙΝΣΒΕ). Αντιπρόεδρος ΔΣ του Κέντρου Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ). Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ). Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Κάτοχος ΜΒΑ από το University of Stirling (UK), BSc in Business Studies & Economics από το University of Surrey (RIHE). Certified Lead Assessor για συστήματα BSEN ISO, από το Scottish Quality Management Center του University of Stirling. Εχει παρακολουθήσει το INSEAD Executive Education Program (Negotiation Dynamics & Strategic Management). Κάτοχος του Certificate in Purchasing and Supply Chain Management του International Federation of Purchasing & Supply Management.
Μιλάει Αγγλικά και Ιταλικά.

Δρ. Χρήστος Χ. Γαμβρούδης

Γενικός Διευθυντής Φο.Δ.Σ.Α Νοτίου Αιγαίου

Ως ειδικός σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και βιωσιμότητας, ο Δρ. Χρήστος Γαμβρούδης διατελεί από το 2022 Γενικός Διευθυντής του Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου Α.Ε. ενώ από την θέση του επιστημονικού συμβούλου από τη σύσταση του Οργανισμού το 2020,  συνέβαλε στην θεμελίωση και συγκρότηση των πυλώνων και του κανονιστικού πλαισίου δημιουργίας του Φορέα, η λειτουργία του οποίου αποδεδειγμένα αποτελεί τεκμήριο μεταστροφής κακών πρακτικών και αρνητικών αναφορών σε Περιβαλλοντικά Θέματα που υπήρχαν στο Νότιο Αιγαίο.

Κατέχοντας Ph.D. στη Περιβαλλοντική Μηχανική και δύο M.Sc. σε συναφείς τομείς, ο Δρ. Γαμβρούδης διαθέτει εκτεταμένες γνώσεις δημόσιας διοίκησης καθώς και επί της εθνικής, περιφερειακής και διεθνούς περιβαλλοντικής νομοθεσίας, την κυκλική οικονομία και τις σχετικές πτυχές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Το επαγγελματικό ιστορικό απασχόλησης του περιλαμβάνει σημαντικούς ρόλους ως περιβαλλοντικός σύμβουλος σε έργα φορέων και αρχών Ο.Τ.Α.  Α’ και Β΄ βαθμού, καθόλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, αντανακλώντας έτσι την εμπειρογνωμοσύνη που έχει αναπτύξει κατά τη διάρκεια της εξειδίκευσής του σε θέματα περιβαλλοντικής και βιώσιμης διαχείρισης, ανάπτυξης και εφαρμογής βέλτιστων πρακτικών αειφορίας, μοντέλων κυκλικότητας και επαναξιοποίησης ανακτώμενων πόρων.

Ο κ. Μάριος Σκαρβελάκης είναι Μηχανικός Περιβάλλοντος (ΜSc- Int.Master), απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Από το 2007 δραστηριοποιείται στους τομείς προστασίας του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος, μέσω εταιριών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Διαθέτει πολυετή εμπειρία σε έργα ανακύκλωσης και ΔΣΑ (επικινδύνων και μη),  καθώς και στην εποπτεία έργων περιβαλλοντικής διαχείρισης και απορρύπανσης, συμμετέχοντας παράλληλα σε ερευνητικά προγράμματα, με έμφαση την καινοτομία και την κυκλική οικονομία. Σήμερα, εκπροσωπεί την εταιρία ΚΥΚΛΟΣ Α.Ε., έχοντας τον ρόλο του Γενικού Διευθυντή, με δραστηριοποίηση στην Εναλλακτική Διαχείριση Συσκευασιών Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Διευρυμένης Ευθύνης των Παραγωγών.

Ο Παναγιώτης Παπαδέας είναι Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός του Ε.Μ.Π. με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σήμερα κατέχει τη θέση του Διευθυντή Περιβάλλοντος και Ποιότητας του Κλάδου Τσιμέντου Ελλάδας της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ.

Διαθέτει εμπειρία 21 ετών στη Βιομηχανία, εκ των οποίων τα 16 σε θέσεις παραγωγής, περιβάλλοντος και ποιότητας τόσο στα εργοστάσια όσο και στο επιτελικό κέντρο της εταιρείας ΤΙΤΑΝ. Εκπροσωπεί την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία σε ομάδες εργασίας του European Cement Association (CEMBUREAU) από το 2016.

Επιστημονικό & Τεχνικό Συμβούλιο ΕΕΔΣΑ

Είναι διπλωματούχος χημικός μηχανικός και διδάκτωρ Μηχανικός ΕΜΠ, όπου υπηρετεί σήμερα ως Καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: Σύνθετα και Βιοϊατρικά υλικά, Περιβάλλον και Ενέργεια ( διαχείριση στερεών αποβλήτων, ανακύκλωση υλικών και ενεργειακή αξιοποίηση). Έχει διατελέσει αναπλ. πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, καθώς και αντιπρύτανης και πρύτανης του Ε.Π. Πολυτεχνείου.
Έχει λάβει διάφορες διοικητικές θέσεις, όπως: Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Πολυμερών, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών, Μέλος της Συγκλήτου του ΕΜΠ, Μέλος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Πρόεδρος της Εταιρίας Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Βιομηχανίας Τροφίμων, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών υποθέσεων ΕΜΠ, Πρύτανης ΕΜΠ, Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ, Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΚΑ, Πρόεδρος της ΕΕΔΣΑ, Πρόεδρος του Ελληνικού Πολυτεχνικού Συλλόγου.
Έχει παρουσιάσει περισσότερες από 200 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά, καθώς επίσης μονογραφίες και εκπαιδευτικά συγγράμματα. Το δημοσιευμένο έργο του έχει λάβει άνω των 2000 αναφορών από επιστήμονες της διεθνούς κοινότητας.

Η Αναστασία Αρφανάκου είναι Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ και εργάζεται πάνω από 25 χρόνια σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι προϊσταμένη στη Διεύθυνση Διαχείρισης Αποβλήτων, ενώ από το 2015 έως το 2020 διετέλεσε τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων στην εκπόνηση της νομοθεσίας για τη διαχείριση των αποβλήτων στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης των τεσσάρων οδηγιών για τα απόβλητα της δέσμης μέτρων για την κυκλική οικονομία.

Από το 2015 έως σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφαρμοσμένες Πολιτικές και Τεχνικές Προστασίας Περιβάλλοντος» το μάθημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων και Ανακύκλωσης Απορριμμάτων.

Η Κάτια Λαζαρίδη είναι Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε το Μ.Sc. στον έλεγχο της ρύπανσης του περιβάλλοντος και Ρh.D. στη Μηχανική Περιβάλλοντος, από το Πανεπιστήμιο του Leeds (Ηνωμένο Βασίλειο). Έχει διατελέσει Πρόεδρος του ΕΟΑΝ.

Ασχολείται με θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και τεχνολογίας με έμφαση στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, την επεξεργασία απορριμμάτων της ελιάς, τη βιομηχανική οικολογία, την περιβαλλοντική ασφάλεια και τα συστήματα υποστήριξης περιβαλλοντικών αποφάσεων (EDSS).

Ο Βασίλης Λιόγκας είναι Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός (ΑΠΘ), κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος σπουδών στην Χωροταξία, Πολεοδομία & Περιφερειακή Ανάπτυξη και επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος σπουδών στην Περιβαλλοντική Μηχανική & Επιστήμη, στην κατεύθυνση διαχείρισης αποβλήτων και υδατικών πόρων.

Σήμερα είναι Στέλεχος Tομέα ENV.E.2 της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΕΕ και υποψήφιος Διδάκτωρ ΕΜΠ στο αντικείμενο της Κυκλικής Οικονομίας.

Διετέλεσε έως το 2020: Ειδικός συνεργάτης-σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΝ σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής και έργων και ειδικά διαχείρισης αποβλήτων και κυκλικής οικονομίας. Ειδικός συνεργάτης-σύμβουλος του ΓΓ ΦΥΠ του ΥΠΕΝ σε θέματα κυκλικής οικονομίας όπως η νομοθεσία για τα Πλαστικά Μιας χρήσης. Είχε ουσιώδη συμμετοχή στο νέο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης αποβλήτων και την υλοποίησή του. Συντονιστής διϋπουργικής Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) για τον σχεδιασμό, την εκπόνηση και την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία και του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσεων. Εκπροσώπηση σε διεθνή Εταιρική Σχέση της Αστικής Ατζέντας για την Κυκλική Οικονομία και πολλές Τεχνικές Επιτροπές εμπειρογνωμόνων. Στέλεχος της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης. Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας από το 2002 ως το 2014.

Η Μαρία Λοϊζίδου είναι ομότιμη Καθηγήτρια στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ασχολείται με τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων για περισσότερα από 40 χρόνια. Έχει υλοποιήσει με επιτυχία ως επιστημονικός υπεύθυνος περισσότερα από 200 ερευνητικά προγράμματα. Έχει περισσότερες από 700 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια. Έχει διοργανώσει πλήθος διεθνών επιστημονικών συνεδρίων σε θέματα περιβάλλοντος και είναι υπεύθυνη εκδόσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Υπήρξε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (2003 – 2012), Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, όπως και Πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος, το οποίο και διαμόρφωσε από μηδενική βάση. Διετέλεσε για πολλά χρόνια στέλεχος του Θεματικού Κέντρου Αποβλήτων και Ροής Υλικών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος με έδρα την Κοπεγχάγη. Υπήρξε επιστημονική υπεύθυνος του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE SOL-BRINE με τίτλο: ‘Ανάπτυξη καινοτόμου συστήματος επεξεργασίας άλμης από αφαλατώσεις με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας’, το οποίο επιλέχθηκε ως το καλύτερο (1st Green Award) στη θεματική ενότητα περιβάλλον από τα έργα LIFE που εκπονήθηκαν την 25ετία 1992 – 2017.

Ο Κων/νος Ψωμόπουλος είναι Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών EMΠ και Διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ. Από το 2018 είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΠαΔΑ, διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Υψηλών Τάσεων και Ενεργειακών Συστημάτων. Από το 2007 έως το 2018 ήταν Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ του πρώην ΤΕΙ Πειραιά, όπου διατέλεσε και Αναπλ. Πρόεδρος του Τμήματος. Είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (WTERT Greece), μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (Global WTERT Council) και Ερευνητής στο Earth Engineering Center του Columbia University of N.York. Ως μηχανικός έχει δουλέψει την περίοδο 1998-2010 σε διάφορα ενεργειακά και έργα διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Κύπρο και τις χώρες ΜΕΝΑ. Από το 2007 είναι μέλος των επιστημονικών επιτροπών της ΕΕ στον Τομέα της οικολογικής σχεδίασης προϊόντων που καταναλώνουν/σχετίζονται με την ενέργεια και έχει συμμετάσχει στην έκδοση πολλών μελετών που αφορούν την υιοθέτηση των κανονισμών EcoDesign της ΕΕ. Το δημοσιευμένο ερευνητικό του έργο σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια ξεπερνά τα 200 άρθρα και συμμετέχει στις συντακτικές επιτροπές πολλών διεθνών περιοδικών στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Πρεσβευτές Θέσεων ΕΕΔΣΑ

Ο Μιχάλης Γεράνης γεννήθηκε το 1965 στο Ασβεστοχώρι
Με την τοπική αυτοδιοίκηση ασχολήθηκε ενεργά το 1998 όταν εκλέχθηκε πρώτος σε σταυρούς Δημοτικός Σύμβουλος του πρώην Δήμου Χορτιάτη και το 1999 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Στις δημοτικές εκλογές του 2002 με την Παράταξη “Αλλαγή με Ενότητα” εκλέχθηκε Δήμαρχος του καποδιστριακού Δήμου Χορτιάτη, ανανεώνοντας τη θητεία του και στις επόμενες δημοτικές εκλογές του 2006
Στις δημοτικές εκλογές του 2010 εκλέχθηκε πρώτος σε ψήφους Δημοτικός Σύμβουλος όπως συνέβη και στις δημοτικές εκλογές του 2014. Τόσο στην πρώτη θητεία της δημοτικής αρχής από τον Ιανουάριο του 2011, όσο και στη δεύτερη από το Σεπτέμβριο του 2014 διατελεί εκλεγμένος Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη.
Το Φεβρουάριο του 2013 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Συνδέσμου Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ν. Θεσσαλονίκης και τον Απρίλιο του 2013 εκλέχθηκε πρώτος Πρόεδρος στο Νέο Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας, θέση στην οποία επανεκλέχθηκε το Δεκέμβριο του 2014.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Αραβώσης γεννήθηκε στην Αθήνα. Eίναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, πτυχιούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Πολυτεχνείου Aachen της Γερμανίας. Κάτοχος M.Sc. in Management Science από το Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και έχει κάνει διδακτορική διατριβή στο Ε.Μ.Π. σε θέματα Επιχειρησιακής Έρευνας. Είναι πατέρας δύο παιδιών.

Είναι Καθηγητής “Σχεδιασμού Διαχείρισης και Αξιολόγησης Τεχνολογικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων” στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στο ΕΜΠ και κατέχει την έδρα της UNESCO για την Πράσινη καινοτομία και την Κυκλική οικονομία στο ΕΜΠ. Είναι Καθηγητής στο ATHENS MBA από το 1997 (ΕΜΠ – ΟΠΑ) καθώς και επισκέπτης καθηγητής στο Imperial College και συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia-Earth Engineering Center.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2022.

Επίσης, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Δασών, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023.

Είναι συντονιστής της “Ερευνητικής Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης” του Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών. Διδάσκει μαθήματα σχετικά με την Περιβαλλοντική Διαχείριση, τις Επενδύσεις και την Επιχειρηματικότητα.

Υπήρξε Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ), Πρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων(ΕΕΔΣΑ), Πρόεδρος της Περιβαλλοντικής Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος των Επιτροπών Αξιολόγησης Επενδυτικών και Ενεργειακών Έργων του Υπουργείου Ανάπτυξης. Επιπλέον[9], υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών (ΟΕΚ) και Γενικός Διευθυντής Περιβαλλοντικών Εταιρειών.

Έχει μεγάλη μελετητική και ερευνητική εμπειρία (ως συντονιστής ή μέλος ομάδας έργου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων) σε θέματα διαχείρισης και αξιολόγησης επενδύσεων, επιχειρησιακής έρευνας και ανάλυσης περιβαλλοντικών επενδύσεων, ενώ είναι συγγραφέας σχετικών βιβλίων και μεγάλου αριθμού επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων.

Υπήρξε συν-ιδρυτής και κύριος οργανωτής της μεγαλύτερης εθνικής εθελοντικής καμπάνιας (45.000 εθελοντές) LETS DO IT GREECE όπου καθαρίζεται όλη ή χώρα μέσα σε μια μέρα με συμβολικό χαρακτήρα στα πλαίσια της διεθνούς καμπάνιας LETS DO IT WORLD.[10] Είναι Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Imperial College Alumni Association of Greece.

Έχει οργανώσει 11 Διεθνή Συνέδρια και έχει πάνω από 100 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά Διεθνών συνέδριων και 30 ερευνητικά έργα.

Διατελέσαντες Πρόεδροι

Ενημερωθείτε εδώ για τα ονόματα των Προέδρων ΕΕΔΣΑ προηγούμενων θητειών.