Διοικητικό Συμβούλιο
Πρόεδρος της ΕΕΔΣΑ.
Σπούδασε Διπλ. Χημικός Μηχανικός EMΠ με Μεταπτυχιακό (MSc) Υπολογιστική Μηχανική ΕΜΠ και Μεταπτυχιακό Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) Πανεπιστημίου Glamorgan Ουαλίας ενώ κατέχει πτυχίο Proficiency στα Αγγλικά.
Σήμερα είναι Σύμβουλος- Μελετητής σε Διεθνή και Ελληνικά Έργα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και Εξοικονόμησης Ενέργειας και Κάτοχος μελετητικών πτυχίων (Χημικοτεχνικές μελέτες & Ενεργειακές μελέτες) ενταγμένων στο δυναμικό μελετητικού γραφείου Ενέργεια Περιβάλλον Τοπική Ανάπτυξη.
Διαθέτει Εμπειρία Διοικητική σε ανώτερες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα 12 ετών ως Διευθυντικό Στέλεχος και στην διοίκηση Συλλογικών φορέων 15 ετών στο αντικείμενο του περιβάλλοντος , των τεχνικών επιστημών και της κυκλικής οικονομίας.
Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής σε Ελληνική θυγατρική Πολυεθνικής Χημικής Βιομηχανίας 2005-2007 καθώς και Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών ( ΠΣΧΜ) 2002-2010, Αντιπρόεδρος Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ 2011-2014, Αναπλ. Πρόεδρος Πειθαρχικού ΤΕΕ Αθήνας 2014-2017.
Ο Μιχάλης Γεράνης γεννήθηκε το 1965 στο Ασβεστοχώρι
Με την τοπική αυτοδιοίκηση ασχολήθηκε ενεργά το 1998 όταν εκλέχθηκε πρώτος σε σταυρούς Δημοτικός Σύμβουλος του πρώην Δήμου Χορτιάτη και το 1999 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Στις δημοτικές εκλογές του 2002 με την Παράταξη “Αλλαγή με Ενότητα” εκλέχθηκε Δήμαρχος του καποδιστριακού Δήμου Χορτιάτη, ανανεώνοντας τη θητεία του και στις επόμενες δημοτικές εκλογές του 2006
Στις δημοτικές εκλογές του 2010 εκλέχθηκε πρώτος σε ψήφους Δημοτικός Σύμβουλος όπως συνέβη και στις δημοτικές εκλογές του 2014. Τόσο στην πρώτη θητεία της δημοτικής αρχής από τον Ιανουάριο του 2011, όσο και στη δεύτερη από το Σεπτέμβριο του 2014 διατελεί εκλεγμένος Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη.
Το Φεβρουάριο του 2013 εκλέχθηκε Πρόεδρος του Συνδέσμου Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ν. Θεσσαλονίκης και τον Απρίλιο του 2013 εκλέχθηκε πρώτος Πρόεδρος στο Νέο Περιφερειακό Σύνδεσμο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) Κεντρικής Μακεδονίας, θέση στην οποία επανεκλέχθηκε το Δεκέμβριο του 2014 .
Ο Νικόλαος Μουσιόπουλος είναι από το 1989 Καθηγητής και Διευθυντής Εργαστηρίου στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ. Είναι επίσης Επίτιμος Καθηγητής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καρλσρούης. Την περίοδο 1982-1989 δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Κάσσελ και της Καρλσρούης. Το ερευνητικό του έργο αφορά σε διάφορα θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, με συμμετοχή σε ανταγωνιστικά προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 20 εκατ. €. Έχει επιβλέψει 42 υποψηφίους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες σε 6 χώρες. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 220 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά (Google Scholar: ~ 9500 αναφορές, δείκτης h: 50).
Διαθέτει πλούσια διοικητική πείρα (τρεις θητείες Πρόεδρος Τμήματος, 2006-2010 Κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, 2010-2016 Αντιπρόεδρος Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος). Επίσης θήτευσε στο Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΛΙΔΕΚ (2018-2021). Έχει τιμηθεί, μεταξύ των άλλων, με το Βραβείο Heinrich Hertz και το παράσημο του Τάγματος της Αξίας της Γερμανίας. Από το 2002 είναι τακτικό μέλος της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών Leopoldina.
Κωνσταντίνος Μουστάκας
Γενικός Γραμματέας ΕΕΔΣΑ
Σπούδασε Χημικός στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στη διαχείριση στερεών αποβλήτων στη Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης & Τεχνολογίας της Σχολής Χημικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου και εργάζεται ως Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό. Έχει μακρά διδακτική εμπειρία στο ΕΜΠ και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει συμμετάσχει στην υλοποίηση πλήθους ερευνητικών προγραμμάτων, ενώ έχει πλούσιο συγγραφικό έργο με μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια. Έχει συμβάλει καθοριστικά στην οργάνωση πολλών συνεδρίων και ημερίδων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι είναι επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής της σειράς συνεδρίων για την Αειφόρο Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων που λαμβάνει χώρα σε ετήσια βάση. Επίσης, συμμετέχει εξαρχής στη συντακτική ομάδα του e-mag της ΕΕΔΣΑ.
Χαράλαμπος Νικολουδάκης
Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Ταμίας Δ.Σ. ΕΕΔΣΑ
Γεννήθηκε το 1984, με καταγωγή από τις Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης.
Είναι Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. και Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης “M.Sc. Διαχείριση Αποβλήτων”.
Δραστηριοποιείται στην Κρήτη από το 2010 σε έργα προστασίας περιβάλλοντος του ευρύτερου δημοσίου τομέα, με εμπειρία στον σχεδιασμό, την κατασκευή και λειτουργία Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Αστικών Στερών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και Υγρών λυμάτων, έχοντας αποκτήσει εξειδίκευση στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών επεξεργασίας με κύριο προσανατολισμό την επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίηση αποβλήτων, στοχεύοντας πρακτικά στην μετάβαση στην κυκλική οικονομία.
Διαθέτει εργοληπτικό πτυχίο – ΜΕΚ στα έργα Καθαρισμού & Επεξεργασίας Νερού, Υγρών, Στερεών & Αερίων Αποβλήτων.
Από το 2019 ανήκει στο στελεχιακό δυναμικό της εταιρείας “Thalis Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες Α.Ε.” στο Ηράκλειο Κρήτης, ως Προϊστάμενος της Δ/νσης Εγκατάστασης & Συντήρησης Η/Μ Εξοπλισμού.
Παράλληλα, είναι επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής Αειφορίας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΤΕΕ – ΤΑΚ (Τμήμα Ανατολικής Κρήτης) από το 2020, μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ – ΤΑΚ από το 2016.
Εκλέγεται μέλος στο Δ.Σ. της ΕΕΔΣΑ για 1η φορά, εκπροσωπώντας τον Πανελλήνιο Σύλλογο Χημικών Μηχανικών (ΠΣΧΜ).
O Συμεών Γεωργιάδης είναι απόφοιτος της Σχολής Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Ν. Καρολίνας ΗΠΑ και την Τεχνική Σχολή Οικονομίας και Τεχνολογίας Pforzheim Γερμανίας.
Η εμπειρία του στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και της προστασίας περιβάλλοντος ξεκινά από το 1999 και συνεχίζεται έως σήμερα, που εργάζεται ως Εκτελεστικός Διευθυντής στην εταιρεία POLYECO A.E.
Στη διάρκεια των ετών έχει αναλάβει ως Διευθυντής Έργων πρωτοπόρα έργα απορρύπανσης και αποκατάστασης παλαιών εργοστασίων και βιομηχανικών χώρων και έχει συντονίσει την υλοποίηση σημαντικών καινοτόμων επενδύσεων στους τομείς της περιβαλλοντικής χημείας και τεχνολογίας.
Ομιλεί αγγλικά και γερμανικά.
Τον Οκτώβριο του 2021 εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο Δ.Σ. της Ε.Ε.Δ.Σ.Α.
Ο κ. Σπύρος Κουλουμούνδρας, Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές M.Sc. στη Μηχανολογία στο Imperial College of Science, Technology and Medicine της Μ. Βρετανία, είναι σήμερα Διευθυντής Έργων ΣΔΙΤ Επεξεργασίας Απορριμμάτων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Α.Β.Ε.Τ.Ε.
Έχει 20ετή και πλέον εμπειρία σε έργα περιβάλλοντος, τόσο από διαφορετικές θέσεις ευθύνης (Διευθυντής Ανάπτυξης, Διευθυντής Λειτουργίας, Διευθυντής Έργου, κ.λπ.) όσο και από πλευράς τεχνολογιών (μονάδες ανακύκλωσης αστικών αποβλήτων, μονάδες βιοαερίου ΧΥΤΑ, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αποτέφρωση ιατρικών αποβλήτων, κ.λπ.), ενώ παράλληλα διαθέτει εμπειρία σε όλο το φάσμα της ανάπτυξης των έργων (σχεδιασμός, αδειοδότηση, χρηματοδότηση, κατασκευή και λειτουργία).
Υπήρξε μέλος Δ.Σ. του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ), ενώ έχει διατελέσει στο παρελθόν και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων για 20 έτη.
Είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται μέλος στο Δ.Σ. της ΕΕΔΣΑ.
Η Έλενα Μπαρογιάννη είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην κατεύθυνση Δίκαιο του Περιβάλλοντος της ίδιας σχολής. Είναι Δικηγόρος Αθηνών (ΔΣΑ) από το 2017 με εξειδίκευση στο Δίκαιο του Περιβάλλοντος, της Διαχείρισης Αποβλήτων, των Δημοσίων Συμβάσεων και της Ενέργειας. Έχει διατελέσει νομική σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ αλλά και σύμβουλος στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών και σε δημόσιες επιχειρήσεις στον τομέα της Ενέργειας (ΕΔΕΥ Α.Ε., ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων Α.Ε.).
Ο Παναγιώτης Παπαδέας είναι Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός του Ε.Μ.Π. με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σήμερα κατέχει τη θέση του Διευθυντή Περιβάλλοντος και Ποιότητας του Κλάδου Τσιμέντου Ελλάδας της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ.
Διαθέτει εμπειρία 21 ετών στη Βιομηχανία, εκ των οποίων τα 16 σε θέσεις παραγωγής, περιβάλλοντος και ποιότητας τόσο στα εργοστάσια όσο και στο επιτελικό κέντρο της εταιρείας ΤΙΤΑΝ. Εκπροσωπεί την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία σε ομάδες εργασίας του European Cement Association (CEMBUREAU) από το 2016.
Αναπληρωματικά & Εντεταλμένα Μέλη Δ.Σ.
Ο Λάμπρος Μπούκλης (1966), είναι απόφοιτος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών με διπλωματική εξειδίκευση στην Γεωφυσική στο Πανεπιστήμιο Βιέννης (1990). Είναι κάτοχος δύο Masters: Business strategy & Environmental Management, University of Bradford, 1996) και Sustainability Leadership (University of Cambridge, 2017), ενώ ολοκληρώνει την διδακτορική του διατριβή σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο θέμα, την διαχείριση στερεών αποβλήτων και κυκλική οικονομία στο Πολυτεχνείο RWTH Aachen.
Δραστηριοποιείται ως σύμβουλος σε θέματα αειφορίας από το 1997, έχοντας σχεδιάσει, ολοκληρώσει και τιμολογήσει προσωπικά ως φυσικό πρόσωπο άνω των 250 projects, σε όλο σχεδόν το φάσμα του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας . Παράλληλα έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες εργαζόμενους και στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Το 2000 ήταν από τους πρώτους Έλληνες περιβαλλοντικούς επιθεωρητές σε διαπιστευμένους Φορείς Πιστοποίησης.
Αποτέλεσε τον πρώτο Έλληνα μετέχοντα, ως Liaison member στο “ISO Technical Committee 207 – Environmental Management” (2003 Ινδονησία, 2004 Αργεντινή). Μέλος Δ.Σ., από το 2006 του International Network for Environmental Management, με έδρα το Αμβούργο.
To 2015 (φωτογραφία) διακρίθηκε σε διεθνή διαγωνισμό καινοτομίας της VEOLIA ως μία από τις έξι καλύτερες προτάσεις για την ευρύτερη διαχείριση στερεών αποβλήτων. Το αντικείμενο της προσωπικής του επιστημονικής πρότασης “optimum resource collection” ήταν η χρήση IT σε θέματα συλλογής στερεών αποβλήτων με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας (Μάρτιος 2015, Resource – Ecobuild, ExCel center , London https://www.veolia.co.uk/press-releases/veolia-announces-resource-innovation-den-finalists ).
Ο Κων/νος Ψωμόπουλος είναι Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών EMΠ και Διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ. Από το 2018 είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΠαΔΑ, διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Υψηλών Τάσεων και Ενεργειακών Συστημάτων. Από το 2007 έως το 2018 ήταν Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ του πρώην ΤΕΙ Πειραιά, όπου διατέλεσε και Αναπλ. Πρόεδρος του Τμήματος. Είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (WTERT Greece), μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (Global WTERT Council) και Ερευνητής στο Earth Engineering Center του Columbia University of N.York. Ως μηχανικός έχει δουλέψει την περίοδο 1998-2010 σε διάφορα ενεργειακά και έργα διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Κύπρο και τις χώρες ΜΕΝΑ. Από το 2007 είναι μέλος των επιστημονικών επιτροπών της ΕΕ στον Τομέα της οικολογικής σχεδίασης προϊόντων που καταναλώνουν/σχετίζονται με την ενέργεια και έχει συμμετάσχει στην έκδοση πολλών μελετών που αφορούν την υιοθέτηση των κανονισμών EcoDesign της ΕΕ. Το δημοσιευμένο ερευνητικό του έργο σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια ξεπερνά τα 200 άρθρα και συμμετέχει στις συντακτικές επιτροπές πολλών διεθνών περιοδικών στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος.
Επιστημονικό & Τεχνικό Συμβούλιο ΕΕΔΣΑ
Είναι διπλωματούχος χημικός μηχανικός και διδάκτωρ Μηχανικός ΕΜΠ, όπου υπηρετεί σήμερα ως Καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: Σύνθετα και Βιοϊατρικά υλικά, Περιβάλλον και Ενέργεια ( διαχείριση στερεών αποβλήτων, ανακύκλωση υλικών και ενεργειακή αξιοποίηση). Έχει διατελέσει αναπλ. πρόεδρος του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, καθώς και αντιπρύτανης και πρύτανης του Ε.Π. Πολυτεχνείου.
Έχει λάβει διάφορες διοικητικές θέσεις, όπως: Γεν. Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Πολυμερών, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών, Μέλος της Συγκλήτου του ΕΜΠ, Μέλος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Πρόεδρος της Εταιρίας Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Βιομηχανίας Τροφίμων, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών υποθέσεων ΕΜΠ, Πρύτανης ΕΜΠ, Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας του ΤΕΕ, Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΚΑ, Πρόεδρος της ΕΕΔΣΑ, Πρόεδρος του Ελληνικού Πολυτεχνικού Συλλόγου.
Έχει παρουσιάσει περισσότερες από 200 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά, καθώς επίσης μονογραφίες και εκπαιδευτικά συγγράμματα. Το δημοσιευμένο έργο του έχει λάβει άνω των 2000 αναφορών από επιστήμονες της διεθνούς κοινότητας.
Η Αναστασία Αρφανάκου είναι Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ και εργάζεται πάνω από 25 χρόνια σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι προϊσταμένη στη Διεύθυνση Διαχείρισης Αποβλήτων, ενώ από το 2015 έως το 2020 διετέλεσε τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων στην εκπόνηση της νομοθεσίας για τη διαχείριση των αποβλήτων στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης των τεσσάρων οδηγιών για τα απόβλητα της δέσμης μέτρων για την κυκλική οικονομία.
Από το 2015 έως σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφαρμοσμένες Πολιτικές και Τεχνικές Προστασίας Περιβάλλοντος» το μάθημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων και Ανακύκλωσης Απορριμμάτων.
Η Κάτια Λαζαρίδη είναι Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, όπου διδάσκει θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Σπούδασε φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε το Μ.Sc. στον έλεγχο της ρύπανσης του περιβάλλοντος και Ρh.D. στη Μηχανική Περιβάλλοντος, από το Πανεπιστήμιο του Leeds (Ηνωμένο Βασίλειο). Έχει διατελέσει Πρόεδρος του ΕΟΑΝ.
Ασχολείται με θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και τεχνολογίας με έμφαση στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, την επεξεργασία απορριμμάτων της ελιάς, τη βιομηχανική οικολογία, την περιβαλλοντική ασφάλεια και τα συστήματα υποστήριξης περιβαλλοντικών αποφάσεων (EDSS).
Ο Βασίλης Λιόγκας είναι Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός (ΑΠΘ), κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος σπουδών στην Χωροταξία, Πολεοδομία & Περιφερειακή Ανάπτυξη και επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος σπουδών στην Περιβαλλοντική Μηχανική & Επιστήμη, στην κατεύθυνση διαχείρισης αποβλήτων και υδατικών πόρων.
Σήμερα είναι Στέλεχος Tομέα ENV.E.2 της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της ΕΕ και υποψήφιος Διδάκτωρ ΕΜΠ στο αντικείμενο της Κυκλικής Οικονομίας.
Διετέλεσε έως το 2020: Ειδικός συνεργάτης-σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΝ σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής και έργων και ειδικά διαχείρισης αποβλήτων και κυκλικής οικονομίας. Ειδικός συνεργάτης-σύμβουλος του ΓΓ ΦΥΠ του ΥΠΕΝ σε θέματα κυκλικής οικονομίας όπως η νομοθεσία για τα Πλαστικά Μιας χρήσης. Είχε ουσιώδη συμμετοχή στο νέο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης αποβλήτων και την υλοποίησή του. Συντονιστής διϋπουργικής Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) για τον σχεδιασμό, την εκπόνηση και την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Κυκλική Οικονομία και του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσεων. Εκπροσώπηση σε διεθνή Εταιρική Σχέση της Αστικής Ατζέντας για την Κυκλική Οικονομία και πολλές Τεχνικές Επιτροπές εμπειρογνωμόνων. Στέλεχος της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης. Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας από το 2002 ως το 2014.
Η Μαρία Λοϊζίδου είναι ομότιμη Καθηγήτρια στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Ασχολείται με τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων για περισσότερα από 40 χρόνια. Έχει υλοποιήσει με επιτυχία ως επιστημονικός υπεύθυνος περισσότερα από 200 ερευνητικά προγράμματα. Έχει περισσότερες από 700 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια. Έχει διοργανώσει πλήθος διεθνών επιστημονικών συνεδρίων σε θέματα περιβάλλοντος και είναι υπεύθυνη εκδόσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Υπήρξε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (2003 – 2012), Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, όπως και Πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος, το οποίο και διαμόρφωσε από μηδενική βάση. Διετέλεσε για πολλά χρόνια στέλεχος του Θεματικού Κέντρου Αποβλήτων και Ροής Υλικών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος με έδρα την Κοπεγχάγη. Υπήρξε επιστημονική υπεύθυνος του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE SOL-BRINE με τίτλο: ‘Ανάπτυξη καινοτόμου συστήματος επεξεργασίας άλμης από αφαλατώσεις με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας’, το οποίο επιλέχθηκε ως το καλύτερο (1st Green Award) στη θεματική ενότητα περιβάλλον από τα έργα LIFE που εκπονήθηκαν την 25ετία 1992 – 2017.
Ο Κων/νος Ψωμόπουλος είναι Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών EMΠ και Διδάκτωρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ. Από το 2018 είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΠαΔΑ, διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Υψηλών Τάσεων και Ενεργειακών Συστημάτων. Από το 2007 έως το 2018 ήταν Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ του πρώην ΤΕΙ Πειραιά, όπου διατέλεσε και Αναπλ. Πρόεδρος του Τμήματος. Είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (WTERT Greece), μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (Global WTERT Council) και Ερευνητής στο Earth Engineering Center του Columbia University of N.York. Ως μηχανικός έχει δουλέψει την περίοδο 1998-2010 σε διάφορα ενεργειακά και έργα διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Κύπρο και τις χώρες ΜΕΝΑ. Από το 2007 είναι μέλος των επιστημονικών επιτροπών της ΕΕ στον Τομέα της οικολογικής σχεδίασης προϊόντων που καταναλώνουν/σχετίζονται με την ενέργεια και έχει συμμετάσχει στην έκδοση πολλών μελετών που αφορούν την υιοθέτηση των κανονισμών EcoDesign της ΕΕ. Το δημοσιευμένο ερευνητικό του έργο σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια ξεπερνά τα 200 άρθρα και συμμετέχει στις συντακτικές επιτροπές πολλών διεθνών περιοδικών στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος.
Πρεσβευτές Θέσεων ΕΕΔΣΑ
Ο κ. Αλέξανδρος Κατσιάμπουλας Διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός του Ε.Μ.Π. με μεταπτυχιακές σπουδές MSc στις Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες στο UMIST της Μ. Βρετανίας και με σπουδές Διοίκησης Επιχειρήσεων στο ALBA, είναι σήμερα Διευθυντής του Επιδόσεων ESG (Περιβάλλοντος, Κοινωνίας, Διακυβέρνησης) του Ομίλου ΤΙΤΑΝ (Group ESG Performance Director).
Με 24 χρόνια εμπειρία στον κλάδο της τσιμεντοβιομηχανίας έχει διατελέσει υπεύθυνος σε θέσεις προστασίας περιβάλλοντος, υγείας & ασφάλειας και παραγωγής ενώ, εκπροσωπεί την εταιρεία σε ομάδες εργασίας σχετικά με την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, σε εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς όπως η Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος, ο ΣΕΒ, το Συμβούλιο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΣΕΒ, CEMBUREAU, ERΤ και GCCA.
Έχει διατελέσει για 2 θητείες (από το 2015) Αντιπρόεδρος της ΕΕΔΣΑ (Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) ενώ από το 2018 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2021 ήταν Προέδρος του ΔΣ της ΕΕΔΣΑ συμμετέχοντας στην προώθηση των αρχών της ορθολογικής διαχείρισης αποβλήτων και της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα.
Ο Αντώνης Μαυρόπουλος είναι Χημικός Μηχανικός και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σε Advanced Management από το IESE Business School,
Διετέλεσε 2008-2020 Πρόεδρος της International Solid Waste Association (ISWA) και είναι Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της D-Waste.
Δουλεύει πάνω από είκοσι χρόνια σε θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων .
Συνεργάζεται επίσης συστηματικά με τον ΟΗΕ, την Παγκόσμια Τράπεζα και τους διεθνείς αναπτυξιακούς μηχανισμούς. Τα τελευταία χρόνια έχει ταξιδέψει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε όλες τις ηπείρους και έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της έρευνάς του στην κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις της απεξάρτησης από τον άνθρακα, την παγκοσμιοποίηση και την επίδραση της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης στη διαχείριση στερεών αποβλήτων και την ανακύκλωση.
Έχει διατελέσει Πρόεδρος της ΕΕΔΣΑ από το 2006 έως το 2008.
Ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, γεννήθηκε το 1958. Είναι πτυχιούχος Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στις τηλεπικοινωνίες και στον αυτοματισμό. Είναι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακό δίπλωμα στον τομέα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» στο Ε.Μ.Π.. Έχει εργασθεί στον ιδιωτικό τομέα ως καθηγητής και στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Στην πορεία του ως Δημοτικός Σύμβουλος έχει εκλεγεί Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και έχει υπηρετήσει το Δήμο από τη θέση του Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και ως Πρόεδρος της Δημαρχιακής Επιτροπής.
Στις Δημοτικές εκλογές του 2010 εκλέγεται Δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου. Επανεκλέχτηκε Δήμαρχος τον Μάιο του 2014 και για 3η φορά τον Μάιο του 2019.
Έχει διατελέσει μέλος ΔΣ της ΕΕΔΣΑ την περίοδο 2015-2017.
Επιτροπή Διαβούλευσης Καταστατικού
Ο Αντώνης Παπαδάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, λαμβάνοντας την κατεύθυνση του Ενεργειακού Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Από το 2007 είναι μέτοχος και Γενικός Διευθυντής της εταιρείας ARVIS SOLAR Ε.Π.Ε., η οποία δραστηριοποιείται στην μελέτη και στην κατασκευή έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Με το περιβάλλον άρχισε να ασχολείται το 1994, συνεργαζόμενος με τεχνικές και μελετητικές εταιρείες ως μελετητής αλλά κυρίως ως μηχανικός διαχείρισης (project manager) σύνθετων βιομηχανικών έργων προστασίας περιβάλλοντος, όπως εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, επεξεργασίας πόσιμου νερού, μηχανικής επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων κ.α.
Είναι εκλεγμένο μέλος του ΔΣ και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ), Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ), Εθνικός Εκπρόσωπος (National Coordinator) των Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον (European Business Awards for the Environmnet – EBAE) της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Environment) και μέλος του Επιστημονικής Ομάδας του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων ‘ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ’, Εθνικού Φορέα του Διεθνούς Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων του Πανεπιστημίου Columbia (WTERT).